Dolar 32,3791
%0.19
Euro 35,0153
%-0.14
Altın 2.325,780
%0.23
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

İZODER’DEN 17 AĞUSTOS MARMARA DEPREMİNİN 21. YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA

  • İstanbul Gündemi
  • 15.08.2020 - 12:29

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen, yapıların depreme hala hazır olmadığına dikkat çeken İZODER Başkanı Levent Gökçe, “Marmara Depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. Ülke olarak depremle yaşamayı öğrenmeli, güvenli yapılaşma bilinciyle hareket etmeliyiz” diye konuştu. Ülke genelinde milyonlarca konutta halen su yalıtımının olmadığının altını çizen Levent Gökçe, bugün su yalıtımı ile donatılmış güvenli ve nitelikli binaların inşa edilmesinde kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

 

HER DEPREM SONRASI YAŞANAN ÜZÜCÜ DURUMLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

 

Kentsel dönüşüm sürecinde inşa edilen yeni binalarda yalıtım uygulamalarına öncelik verilmeye başlanmasının, hem yalıtım sektörü hem toplum adına önemli gelişme olduğunu vurgulayan Levent Gökçe, şöyle konuştu: “Betonarme yapı sistemlerinin en çok etkilendikleri noktalardan biri suya karşı hassasiyetleridir. Yapılarımıza suyun nüfuz etmesi durumunda, taşıyıcı elemanlarda bulunan demir donatılar korozyona maruz kalarak paslanıyor ve binalarımızın ömrü ve dayanıklılığı azalıyor. Korozyona maruz kalan bir bina, yapımından sonraki 20 yıl içinde taşıma kapasitesinin yarısından fazlasını kaybedebiliyor. Dolayısıyla binalarımızın gücünü su yalıtımıyla koruma altına almalıyız. Önümüzdeki süreci iyi değerlendirip, su yalıtımını kaliteli malzeme ve uzman uygulamalar ile gerçekleştirirsek, her deprem sonrasında yaşadığımız üzücü durumların önüne geçebiliriz.”

Türkiye’de inşaat sektöründe büyük bir eksikliği gidererek, binalara dayanıklılık, kalite ve konfor kazandıracak ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin, 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini belirten Levent Gökçe, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, İZODER’in de destek ve girişimleriyle mevzuattaki eksikleri gidermek üzere hazırlanan yeni yönetmelikle, su yalıtımının yeni binalarda uygulanması zorunlu hale getirildi. Türkiye inşaat sektörü ve kullanıcılar açısından çok önemli bir adım olan bu yönetmelik, su yalıtımı ile ilgili çok büyük bir eksikliği giderecek. Yeni yapılan binalarda bu yönetmelikte öngörülen esaslara uyulmadığının tespit edilmesi halinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek” dedi.

 

‘SU YALITIM YÖNETMELİĞİ KILAVUZU’NU KAMUOYU İLE PAYLAŞIYORUZ

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İZODER arasındaki teknik iş birliği protokolü çerçevesinde çalışmalar yürüttüklerini belirten Levent Gökçe, sözlerini şöyle tamamladı: “Yalıtım sektörünün katkıları ve Bakanlığımızın destekleri ile oluşturulan ‘Su Yalıtım Yönetmeliği Kılavuzu’nun tasarım süreci tamamlandı. Daha önce Bakanlıkla birlikte hazırlayıp İZODER web sitesinde yayınladığımız ‘Ses Yalıtım Açıklama ve Uygulama Kılavuzu’nun ardından ‘Su Yalıtım Yönetmeliği Kılavuzu’nu da 17 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla  www.izoder.org’da yayınlayacağız.” 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.